Negyedik nap – Sargasso-tengeren

P1160637N 23 39’   W 63 18’

Negyedik nap. A szél keleti, de alig éri el a 15 csomót. Napsütés sima víz, szél nincs. Motorozás, halak nincsenek. 24 órát járt a motor, ezért leállítják hagyják hűlni, olajszint mérés is szükséges. 11-kor főznek  rizst, pincepörkölt csilis babbal és savanyú ubival. Elérték a Sargasso-tengert.27 fok van. Motoroznak, motoroznak és motoroznak. Ez a terület az sima és szél csendes, mint az olaj a hajósaink számára. Lassabban is haladnak.  Érdekességek erről a területről. A Sargasso-tenger az Észak-Atlanti-óceán közepén helyezkedik el, körülvéve óceáni áramlatokkal. Jelen vannak itt Florida,Golf-áramlat, a Kanári, Észak-Egyenlítői, Antillai, és a Karibi áramlatok. Területe 1100 km széles és 3 200 km hosszú, körülbelül 3 millió négyzetkilométer.

A víz alatti látótávolság akár 61 m. Az egyetlen tenger a világon, aminek nincs partja. Átlagos mélysége kb. 5 000 méter. A felszíni áramlatok nagy koncentrációban halmoznak itt fel biológiailag nem lebomló hulladékot, általában ami ide bekerül, az kis eséllyel kerül ki innen.A legújabb vizsgálatok arra következtetnek, hogy az itt lévő sargassum őshonossá vált a területen. Egyfajta furcsa moszaterdő ez, ami több száz mérföld messze van a legközelebbi szárazföldtől. Ez a hatalmas egybefüggő lebegő hínár (sargassum), egyedülálló ökoszisztéma a földön.

Az óceánok sivatagának is nevezik, mert a melegebb vízhőmérséklet és szélcsend ellenére a hínárt leszámítva viszonylag kicsi az élővilág. Bár az Atlanti-óceán planktonjainak egyharmada innen kerül ki, hiányoznak azok a tápanyagok, amik vonzanák a kereskedelmileg értékes halakat. Jelentősebb mennyiségben találhatóak itt rákok és polipok. Itt van az angolnák nemzetközi „találkozóhelye” is. Este hétkor bukott alá a nap, így kezdődik a szolgálat. Ma csak madarakat láttak. Éjfél körül eső és szél jött, így behúzták a genuát.